Przepisy i porady praktyczne

Sałatki warzywne.

Brokułowa sałatka z kalafiorem
Ugotować brokuły i kalafiora, podzielić na drobne różyczki. Wymieszać oliwę, ocet, musztardę, chrzan, sól, pieprz w proporcjach według uznania i delikatnie dodać do sałatki. Schłodzoną sałatkę posypać drobno posiekanym białkiem z ugotowanego na twardo jajka. 

Sałatka z cykorii i selera
Oczyszczony seler pokroić w paski i dodać do posiekanych liści cykorii. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i szczyptą soli, zalać sałatkę i przemieszać.

Sałatka selerowa z chrzanem
Seler oraz obrane i umyte marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jabłko ze skórką pokrojone w kostkę i wymieszać wszystko z sokiem z cytryny. Czerwoną kapustę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do sałatki. Odtłuszczony jogurt zmieszać z chrzanem, solą, słodzikiem, pieprzem i delikatnie wmieszać do sałatki.

Sałatka z rzodkiewką i cukinią
Obraną cukinię pokroić na kawałki, rzodkiewki w plasterki, dymkę ze szczypiorkiem drobno posiekać. Do beztłuszczowego jogurtu dodać chrzan, sztuczny słodzik, sól i wymieszać z sałatką. 

Sałatka z cukinii
Cukinię obrać ze skórki i pokroić w paski. Wrzucić do miski, posolić, po kwadransie usunąć nadmiar wody. Marchew zetrzeć na tarce, dodać cukinię, sól i pieprz, skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Czosnek obrać, wycisnąć i wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać warzywa, a na koniec pokrojony w kostkę 20%–30% żółty ser, posypać szczypiorkiem i sałatkę zostawić na jakiś czas w lodowce. 

Sałatka z kapusty i kalarepy
Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć i drobno posiekać. Dodać drobno startą kalarepę, wyciśnięty czosnek i wymieszać. Wymieszać olej z oliwek z octem, sosem sojowym, pieprzem i zalać sałatkę. 

Sałatka z kapusty ze szpinakiem
Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć i drobno posiekać. Umyty i odsączony szpinak wymieszać z drobno pokrojoną cebulką. Przygotować sos z odtłuszczonego jogurtu z dodatkiem oleju z oliwy, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić i przed podaniem posypać drobno pokrojonym ugotowanym jajkiem. 

Sałatka z kalafiora i rzodkiewki
Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Pokroić na kawałki i dodać plasterki rzodkiewki i szczypiorku. Oliwę z oliwek wymieszać z octem winnym, solą i pieprzem i przemieszać delikatnie z warzywami.

Sałatka z salaty rzymskiej i pomidorów.
Sałatę umyć i posiekać, pomidory pokroić w ćwiartki. Przygotować sos z soku z cytryny, soli, pieprzu, sztucznego słodzika i oliwy z oliwek. Sos i warzywa dobrze wymieszać, następnie schłodzić. Sałatkę podawać posypaną 20%–30% startym żółtym serem. 

Letnia zielona sałatka.
Białą i czerwoną kapustę drobno posiekać. Kapustę czerwoną zalać wrzątkiem i zostawić w gorącej wodzie na 10 minut, następnie odcedzić, opłukać zimną wodą i odsączyć. Ogórki zielone i rzodkiewkę zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paski, pomidory w plasterki, cebulkę ze szczypiorkiem drobno posiekać. Wszystkie warzywa umieścić w misce i wymieszać. Sól, pieprz, oliwę z oliwek, ocet i sztuczny słodzik wymieszać z beztłuszczowym jogurtem, otrzymany sos dodać do warzyw. Podawać ozdobione plasterkami jajka ugotowanego na twardo. 

Sałatka szparagowa z porem.
Pory oczyścić, umyć, pokroić w półplasterki i sparzyć wrzątkiem. Opłukać zimną wodą i odsączyć. Sparzone szparagi pokroić na małe kawałki. Jabłko umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w misce i skropić cytryną. Niskotłuszczowy ser żółty pokroić w kostkę. Pieczarki również sparzyć i do miski z jabłkami dodać por, szparagi i ser. Polać sosem z  soli, słodzika, białego wina i oliwy z oliwek i dobrze wymieszać. 

Kilka prostych sposobów na urozmaicenie dań DIETALEGRE®

Kremowa zupa z zielonego groszku
Poddusić na wodzie kilka liści sałaty wraz z jednym lub dwoma liśćmi mięty. Wymieszać przed podaniem z zupą przygotowaną według instrukcji. 

Kremowa zupa z kurczaka
Do przygotowanego kremu można dodać wstępnie nadcięte kawałki estragonu, pure z ugotowanego szpinaku  lub gotowaną dynię (małą dynię przekroić wzdłuż na dwie części i umieścić na 20 minut w mikrofalówce ustawionej na najwyższą moc), przed spożyciem pokrojoną na małe kawałki.

Puszysta zupa kremowa
Jeśli do gotowej zupy (z kurczaka, warzywnej, z zielonego groszku, z pora, grzybowej, szparagowej, pomidorowej) dodamy ubitą pianę z białka jajka, zyskamy puszystą, kremowa zupę z jeszcze większą zawartością białka. 

Omlety
Ubita piana z białka jajka dodana do mieszanki do przygotowania ziołowego omletu, doskonale wzbogaca właściwości odżywcze omletu lub jajecznicy. Usmażony omlet można po zapakowaniu do foli aluminiowej zostawić na później. 

Deser o smaku gruszki z czekoladą
Smak można wzbogacić przez dodanie kilku kropel cytryny i słodzika. 

Przysmak z kawą
Spróbuj deser waniliowy przygotować z użyciem schłodzonej kawy. 

Trzy sposoby na przyrządzenie deserów:

  • Napój – gdy proszek zmiesza się z 200–250 ml zimnej wody.
  • Milk-shake – jeśli użyjemy tylko 120 ml zimnej wody i 1 szklankę kruszonego lodu.
  • Budyń – dodać 115 ml zimnej wody, wymieszać i pozostawić na 15–30 minut w lodówce. 

Desery są idealne na śniadanie lub jako przekąski, najlepiej smakują zimne. 

Naleśniki
Idealne na śniadanie. Zawartość saszetki z naleśnikiem pomarańczowym wymieszać w 100 ml zimnej wody, odstawić na chwilę. Na patelni teflonowej, dodać kilka kropel oliwy z oliwek, rozgrzać, wlać mieszankę i usmażyć z obu stron jak klasyczny naleśnik. Przed podaniem, możemy ozdobić kawałkiem dozwolonego owocu.

© 2019 DIETALEGRE® - Zdrowe odchudzanie na diecie proteinowej
webdesign: Crespo, s.r.o.